Tobloronemousse

För 4 personer.

Väldigt god mousse, enkel att göra och inte för söt.
150 g toblerone
1 dl grekisk yougurt
1,5 dl vispgrädde
Frukt eller bär till garnering
Smält chokladen i micron eller i vattenbad, blanda ner yougurten.
Vispa grädden och rör ner.

Ställ in i kylen ca 1 timme, servera sedan i fina glas eller skålar och garnera med en klick grädde och
valfri frukt eller bär. Gratanäpple är gott.

Helstekt oxfile med potatisgratäng haricots verts och rödvinssås

600 g oxfilé
1 kg potatis
1 st gul lök, tunnt skivad
2 st vitlöksklyftor, pressade
3 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk
1 tsk timjan
1 nypa salt
1 nypa peppar
2 dl gratängost
1 paket rödvinssås
200 g haricots verts
0,5 st schalottenlök, finhackad

Tillagning

  1. Koka upp grädde och mjölk, tillsätt potatis, lök, vitlök, timjan, salt och peppar. Sjud potatisen 10-15 minuter tills den blir mjuk och häll sedan över till eldfast form. Så här långt kan man förbereda innan.
  2. Toppa med gratängosten och gratinera 30-40 minuter på 175 grader.
  3. Salta och peppra den hela köttbiten väl. Stek köttet runt om i het panna med smör.
  4. Stek köttet färdigt i ugn på 175 grader. Stek med termometer för perfekt resultat – rare 40 grader, medium 55 grader, well done 65 grader.
  5. Koka haricots verts i saltat vatten 5 minuter, häll av vattnet, lägg i en klick smör och schalottenlöken.
  6. Servera oxfilén i skivor med gratäng, rödvinssås och haricots verts.

Såååå gott!!


Smarriga chokladbollar

200 g smör
2 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 msk cacao
3 msk O'boy
4 msk kallt starkt kaffe
Kokos för rullning

Blir ca 25 st
1. Blanda alla ingredienserna utom kaffet och kokos i en skål.
2. Tillsätt kaffet och blanda alltihop till en smet.
3. Forma smeten till bollar, cirka 3-4 centimeter i diameter och lägg dem på ett fat.
Ta gärna hjälp av en sked, så går det lite lättare att rulla.
4. Rulla sen bollarna i kokos och lägg dem på ett fat.

RSS 2.0