Sverigekaka

3 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Fyllning: Kokas häftigt i 2 minuter
125 gr margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Gräddas i 175 grader i ca 40 min.
Gör en vanlig sockerkaka och låt den kallna.
Dela kakan på mitten och dränk de båda bottnarna med den kokta fyllningen.
Lägg ihop kakan och låt fyllningen stelna.
Garnera med siktat florsocker

Lakritssås

5 dl kelda mellangrädde
2 dl socker
2 dl sirap
8 st lakritsknäck, ca 75 g

vispa grädde socker och sirap.
hacka lakrits och rör ner i såsen.
låt koka tills den tjocknar ca 10 min.
servera till hallon glass och maränger.

Gratängsås med ost

4 pers

1 1/2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl grönsaksspad+mjölk (3%)
1-1 1/2 dl riven lagrad ost
1 äggula eller 1 ägg
1/2 dl grädde eller mjölk (3%)
(salt,peppar)

smält smör i en kastrull, rör ner mjölet.
späd med grönsaksspad och mjölk, lite i taget om det är varmt spad.
koka upp under omrörning och koka 3-4 min.
rör ner osten.
blanda äggula eller ett söndervispat ägg med grädde eller mjölk, rör ner det i såsen.
smaka ev av med lite salt och peppar.
häll såsen över grönsakerna och gratinera.

med varma grönsaker: övre delen av ugnen i 250 grader tills rätten är genomhet och ytan fått färg 10 min.

med kalla grönsaker: mitten av ugnen 225 grader tills rätten är genomhet och ytan fått färg 20-25 min.

Äpplekräm

500 g äpplen
4 dl vatten
1/2 dl socker
1 1/2 msk potatismjöl

skala äpplen, kärna ur och skär i bitar.
koka dem mjuka i vatten och socker.
ta kastrullen från plattan.
rör ut potatismjöl i lite vatten och vispa försiktigt ner det
i äpplebitarna i kastrullen.koka upp krämen i gen men bara
så att det bildas en enstaka bubbla.
häll upp i en skål.
strö över socker och servera med mjölk och kanel.

Caritas supergoda mintkladdkaka


100 g smör
100 g mint chokladkakor tex after eight
2 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver

glasyr: 150 g after eight

smält smör, blanda i after eight rör om.
vispa ägg och socker poröst.
blanda i smör och chokladen.
blanda mjöl kakao och bakpulver.
häll smeten i en form grädda 18 min 175 grader.
ta ut kakan och lägg på after eight. grädda i 4 min.
använd slickepott eller kniv och gör så att smält after eight blir på hela kakan.
grädda ytterligare 1 min.


RSS 2.0