Hallonpaj med knaprigt täcke
För 4 personer.
En god hallonpaj till vaniljsås, grädde eller glass.
1,5 l färska hallon eller 200 g frysta hallon
2 tsk potatismjöl (om hallonen är frysta eller blöta)
175 g smör
7 msk socker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3 msk socker (över hallonen i pajformen)
Sätt ugnen på 200°
Smörj en pajform med smör.
Lägg hallonen i formen och strö över 3 msk socker.
Smält smör i en kastrull och rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
Blanda till en grynig massa och täck hallonen.
Grädda hallonpajen ca 25-30 tills den får fin färg.
Serveras ljummen. Njut!!!
Hjärttårta
5 dl grädde
1 marabou chokladkaka
1 pkt jordgubsmousse
gelehjärtan
Häll över lite hallon/ jordgubbssaft på första tårtbotten.
Vispa moussen och ställ in i kylen en stund.
Vispa grädden.
1:a lagret frysta hallon och jordgubbar med grädde.
2:a lagret jordgubbsmousse och hackad choklad.
Täck tårtan med grädde och dekorera.
Godast att göra tårtan dagen/kvällen innan.
Fläskfilegryta
1 msk smör
1 gul lök
15 st champinjoner
140 g bacon
2 dl vatten
1 msk kalvfond
2,5 dl matlagningsgrädde
4 msk mango chutney
salt peppar
1 msk maizena
2 msk cashewnötter
Putsa och skiva filen.
Bryn och lägg i gryta.
Skala och hacka löken.
Skiva svampen. Strimla bacon och stek i stekpanna.
Lägg i lök och svamp och fräs ett par minuter.
Lägg över i grytan och slå på vatten, fond,grädde och chutney.
Koka i 15 min. smaka av med salt och peppar och ev en redning.
Strö över nötter och servera med kokt jasminris och en sallad.
Underbara chokladmuffins
För 15-25 personer.
Goda muffins med choklad bitar i.
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5-2t sk bakpulver
3 msk kakao
50-100 g hackad choklad
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa margarin och socker vitt och pösigt. Vispa sedan i ett ägg i taget. Tillsätt vaniljsocker och mjölk. Vispa lite lätt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Fyll muffins formarna (ca hälften eller lite mer)
och grädda dem i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Testa gärna efter 15 minuter för att se om de är klara.
Amerikanska hallonmuffins
För 12 personer.
Muffinsen blir härligt krispiga på ytan och saftiga inuti.
Ingredienser
5 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 dl filmjölk
2 ägg
3/4 dl olja
3 dl frysta hallon
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölk, ägg och olja och rör med träslev eller dylikt ihop till en smet (den blir rätt kletig). Rör sist ner de frysta bären. Rör inte för hårt, då går bären sönder. Använd helst en muffinsplåt för 12 muffins när du ska grädda, det är precis lagom storlek. Smörj formarna väl och fördela smeten i formarna till 3/4. Grädda mitt i ugnen, 175°C, 20-25 min. Känn efter med provsticka.
Franks köttgryta
För 4 personer.
400 gram grytbitar
1 buljongtärning
2 dl vatten
2 msk soja
2 st vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
2 msk senap
2 gul lök
Koka upp vatten, buljongtärning och soja.
Lägg ner köttet och koka tills det är mört.
Tillsätt lök, vitlök, creme fraiche och senap.
Låt koka i ca 10 minuter, red ev. av med lite mjöl.