Morotskaka

Ger 8 Bitar

3 Ägg
2 dl Socker
3 dl Morot; grovt rivna
1 dl Russin
2 1/2 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
1 1/2 tsk Kanel
1 tsk Kardemumma
1 Krm ingäfära
1 1/2 dl Gräddfil
GLASYR
1 1/2 dl Creme fraiche
2 msk Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
GARNERING
Citronmeliss

Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt morot och russin.
Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddor.
Rör ner det i smeten.
Tillsätt gräddfil.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter till 8
bitar. Grädda i ugn vid 175ø ca 40 minuter. Låt kallna.
Vispa creme fraichen rätt så hårt.
Smaksätt med florsocker och vaniljsocker.
Bred glasyren över kakan och garnera med citronmeliss.

Gjorde denna kakan på jobbet alldeles nyss. Jättegod! ;)


Fläskpannkaka

Ger 4 portioner

Ingredienser:

2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
30-50 g smält margarin
200-300 g rimmat fläsk

Gör såhär:

Sätt på ugnen. Vispa ihop pannkaksmeten utan det smälta fettet. Skär upp fläsket i små tärningar. Bryn fläsket i långpanna. Häll i smeten och grädda i 20-25 minuter på 225 grader.

Apelsinglass

4-5 apelsiner
2 äggulor
1 1/2 dl socker
3/4 dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl mild yoghurt naturell
2 dl vispgrädde

Gräp ur dem. använd liteav fruktköttet.
Vispa gulor+ socker poröst.
Tillsätt juice och yoghurt.
Vispa grädden till hårt skum.
Rör ner i smeten.
Blanda väl!
Låt frysa minst 6 tim. Tina 20-30 min före servering.

Glassfyllda apelsiner

image91

6 stora apelsiner
2 ägg
4 msk florsocker
3 dl vispgrädde
1 dl pressad apelsinsaft
ev lite likör med apelsinsmak

Skär ett lock av apelsinerna och gröp ur fruktkött och saft. Vispa äggulor och socker till skum och blanda ner saften. Vispa grädde och äggvitor var för sig till hårt skum. Blanda först ner grädden sedan vitorna i smeten. Sätt ev en "krage" av folie på apelsinerna. Då kan du hälla i så mycket smet att det blir råge i apelsinerna. Fördela glassmeten i dem.
Frys i minst 6 timmar och servera apelsinerna med locket på. Vill du göra desserten långt i förväg går det bra. De fyllda apelsinerna kan förvaras upp till 3 månader i frysen.

Broccolisoppa med ost


image90

4 port

1 gul lök
1 msk smör
1 liter grönsaksbuljong
250 gr djupfryst broccoli eller 2 broccolistånd
1 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
salt
peppar
2 dl riven ost, 10 %
2 msk hackad persilja

Gör så här:
Skala och hacka löken.
Bryn löken lätt i smör i en kastrull.
Tillsätt ½ liter buljong och låt koka upp.
Dela på broccolin och lägg ner den i soppan.
Koka broccolin i ca 5 minuter.
Mixa soppan i en matberedare eller använd en stavmixer.
Häll tillbaka i grytan och tillsätt resten av buljongen och grädden blandad med mjölet, salt och peppar.
Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Tillsätt osten och strö över hackad persilja.

Potatis och tomatgratäng

image89

4 pers
Ugn 200°

6 stora potatisar
4 stora tomater
2 gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk matolja
½ dl olivolja
¼ tsk torkad oregano
salt och peppar
3 msk basilika

Skala potatisen och skär den i ett par mm tunna skivor. Skär tomaterna i ½ cm tjocka skivor. Skala och finhacka löken.
Smörj en gratängform med lite olja. Lägg den finhackade löken i botten på formen och varva potatis, tomatskivor och finhackad vitlök ovanpå Krydda med oregano, salt och peppar och ringla över olivoljan.
Grädda formen i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter. Strö över hackad färsk basilika och servera gratängen till grillat kött.

Chokladbollar


image88
Tid: 15 minuter
20 st
Du behöver:
150 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ½ dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 ½ msk vaniljsocker
4 ½ msk kakao
3 msk kaffe
Garnering:
pärlsocker eller kokosflingor
Gör så här:
Rör smör och socker till en jämn smet gärna med elvisp så går det snabbt.
Tillsätt havregryn, kokosflingor, kakao, vaniljsocker och kaffe och rör till en jämn smet för hand eller med elvisp.
Kaffe kan man till exempel göra genom att blanda 2-3 tsk néscafé med 3 msk vatten.
Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla små bollar av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.
Lägg bollarna i en burk och förvara i kylskåp.

Pain Riche


image86

Ingredienser
25 g jäst
2 ½ dl vatten
6-7 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk socker

1 ägg till pensling
2 st

Rör ut jästen i ljummet vatten. Häll i mjöl, salt och socker, Arbeta degen tills den är blank. Ställ åt sidan i ca 30 minuter. Baka ut degen till 2 långa pain riche och lägg på plåt. Låt efterjäsa ca 15 minuter. Skåra bröden på längden med kniv. Pensla med ägg. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.

Chokladmuffins med fyllning 20 st


image85

2 st Ägg +3  dl Socker vispas ihop.

Smält 100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk Kakao
1 krm salt
1/2 tsk vaniljsocker

klickas i formar.
Grädda 160 grader i 15 min.
(De ska vara lite kladdiga när man tar ut dem.)
Låt dem sjunka ihop och lägg sedan över glasyren.

Glasyr:
100 g smält smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk mjöl
4 msk socker
4 tsk kakao

Koka ihop tills det tjocknar.
Frys ner dom och ät dom när de är halvfrusna. ;)

Risgrynsgröt i mikron


image84

4 port4 dl vatten2 dl risgrynsgröt½ tsk salt6 dl mjölk Vatten, gryn,salt. Koka på effekt 10 i 5 min.Sänk till läge 4, koka i 5 min.Häll i mjölk, rör om.Koka effekt 10, 4 min.Koka effekt 3, 30-35 min.

prästgårdens pepparkaka

image83

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver

smörj och bröa en avlång form eller hålform, ca 1 1/2 liter.
smält matfettet och låt det svalna.
vispa ägg och sockert vitt och pösigt.
tillsätt gräddfilen, matfettet, kryddorna och mjölet blandat med bikarbonatet eller bakpulvret.
häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 45 min i 175 grader.

Stekpannebröd

image82

Ingredienser
(för 12-16 bröd)
7 1/2 dl vetemjöl, 450 g
1 paket torrjäst
2 tsk salt
1 litet ägg
2 1/2 dl vatten

Mät upp vetemjöl, torrjäst och salt i en skål och tillsätt sedan ägg. Hetta upp vattnet till 45 °C. Tillsätt det och arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg. Låt degen jäsa ca 30 min.
Arbeta degen och dela den sedan i fyra delar medan den fortfarande är i bunken. Ta sedan upp en del i taget. dela den i tre eller fyra delar och kavla, med en flaska eller tumma ut degbiten till en kaffefatsstor rundel, knappt 1/2 cm tjock. Lägg dem i bakduk medan de väntar på gräddning.
Hetta upp stekpannan och smörj den lite med matfett med hjälp av en bit papper. Lägg ner bröden att grädda tills det vitnar. Vänd då och grädda på andra sidan.
Förvara brödet under en bakduk och stänk eventuellt lite vatten på det

Broccolipaj

image81

Ugnstemperatur 200º IngredienserTill pajdegen: 2 ½ dl vetemjöl  50 g smör eller margarin  1 ½ dl keso  ca 300 g broccolibuketter  2 ½ dl matlagningsgrädde  2 ägg  50 - 75 g ädelost  salt och peppar Häll mjölet i en skål. Lägg i smöret skuret i små bitar. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt keson och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform så att den täcker formens botten och kanter. Nagga med en gaffel. Tryck fast en remsa folie runt kanten så åker inte degen ner vid gräddningen. Ställ kallt i ca 15 minuter. Förgrädda sedan pajskalet ca 10 minuter. Förväll under tiden broccolibuketterna i saltat vatten ca 2 minuter. Häll av vattnet och låt svalna. Vispa ihop grädde och ägg med lite salt och peppar till en äggstanning. Fördela broccolin i det förgräddade paj skalet. Smula ner ädelosten. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen stelnat ca 30 - 35 minuter.

Makaronipudding


image79

4 pers4 dl  makaroner 200 g  falukorv 1 st  gul lök 3 st  ägg 4-5 dl  mjölk ½ tsk  salt 2 krm  svartpeppar 2-3 msk  riven ost Koka makaronerna. Häll av vattnet. Skär falukorven i tärningar. Skala löken och hacka den. Blanda makaroner, korv och lök i en ungnssäker form. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar i en skål. Häll det i formen. Strö över osten. Grädda i mitten av ugnen 200 grader i ca 30 minuter. Servera med smält smör och lingonsylt

Dillstuvad potatis


image78

5 Portioner
1 kg Potatis
3 dl Mjölk
1 dl Grädde
1 msk Smör Salt Vitpeppar Dill

Skala och tärna (1 cm) potatisen. Koka med mjölk, grädde och smör tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt, vitpeppar och dill.

Ugnspannkaka

image77

8 port. (en ugnsplåt!)
Det här behöver du:2 dl grahamsmjöl3 dl vetemjöl1 tsk salt12 dl mjölk6 ägg  Så här gör du:Blanda samman alla ingredienserna och smöra en ugnsplåt. Häll smeten i plåten och grädda i mitten av ugnen på 225° i ca 20-25 minuter. Pannkakan ska ha "stannat" och fått fin gyllenbrun färg. Servera med färska bär eller sylt.

Gott Mörkt bröd!!! ;)

image76

2 limpor
Tid: 1 timma+35 min

1 liter filmnjölk 3 %
2 dl Solroskärnor
2 dl Vete el. rågkross
5 dl Vetemjöl
5 dl Grahamsmjöl
1 dl Vetekli
1 dl Linfrön
1/4 dl Bikarbonat
2 1/2 dl Brödsirap el. mörk sirap

Flytande margarin+ströbröd

Blanda alla ingredienserna till en jämn smet.
Smörj och bröa 2 avlånga formar som rymmer vardera 2 liter.
Fördela den lösa smeten i formarna och sätt in direkt i ugnen, ca 180 grader.
Baka ca 1 tim, 20 min.
Täck ev. med aluminiumfolie efter halva tiden om det ser mörkt ut på ytan. Låt svalna

Tomatsoppa


image75

2 portioner

400 g krossade tomater
50 g hackad gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 stor buljong
5 dl vatten
salt, svartpeppar, oregano eller basilika

Blanda alla ingredienserna utom kryddorna i en kastrull.
Värm, krydda och låt soppan sjuda ett par minuter.

Examenssallad


image74

10 portioner

500 g Rökt skinka
500 g Lagrad ost
2 Purjolökar
1 Gurka
1 Honungsmelon
1 Isbergssallat

Dressing:

2 msk Vinäger
3/4 dl Solrosolja
1 msk Senap
Salt, Peppar

Garnering:
Svarta Oliver i halvor

Strimla skinkan och osten.
Skölj, ansa och strimla purjolöken.
Skölj och strimla gurkan.
Skala, kärna ur och skär melonen i bitar.
Skölj och strimla salladen.
Blanda alltsammans i en skål.
Blanda alla ingredienserna till dressingen och häll över salladen.
Låt salladen stå och dra en stund.
Strö över oliverna och servera med bröd.

Crepes med champinjonstuvning

image73

4-5 port

4 ägg

3 dl tunn grädde

2 dl mjöl

3 dl mjölk

½ tsk salt

1 msk smält smör eller margarin

 

Vispa upp ägg och grädde. Tillsätt mjöl och salt och rör smeten jämn. Rör ner mjölken och det smälta matfettet. Grädda plättarna och lägg dem åt sidan tills du gjort fyllningen.

Fördela fyllningen i pannkakorna och rulla ihop. Lägg pannkakorna i en form och strö över lite riven ost. Gratinera i 225 grader i ca 10 minuter.

 

Fyllning:

400 g färska champinjoner

2 msk smör, ev mjölkfritt

1 msk vetemjöl

1 dl grönsaksbuljong

2 dl grädde eller sojagrädde

½ tsk salt

2 krm peppar

½ msk soja

½ dl dill, finhackad

 

Gör så här:

Följ grundreceptet för crêpes och gör fyllningen enligt följande:Skiva champinjonerna och fräs dem i smör.

Pudra över mjölet, rör om och späd med buljong och grädde.

Tillsätt salt, peppar, soja och dill.

Låt småkoka ca 15 minuter.

Lägg ca 1 1/2 msk fyllning på varje färdiggräddad pannkaka och rulla ihop den.

Servera omedelbart eller gratinera dem enligt grundreceptet.


Tomatpaj


image72

4- 6 port

Pajdeg:

75 g smör

2 ½ dl vetemjöl

¼ dl kesella

 

Fyllning:

3 medelstora gula lökar, ca 300 g

Smör

1 burk krossade tomater,400 g

2 msk tomatpuré

2 tsk basilika

1 pressad vitlöksklyfta

½ -1 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 dl riven ost,lagrad

½ dl finhackad persilja

1 1/2 d kesella

1 ½ dl mjölk

2 ägg

 

Hacka smör och mjöl till en grynig massa.

Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Låt jäsa 30 min i kylskåp.

Sätt ugnen på 200 grader.

Tryck ut degen i pajform ca 24 cm diameter.

Nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet 10-15 min . gör under tiden fyllningen.

 

Skär löken i tunna skivor och fräs den i lite smör i en stekpanna eller vid kastrull.

Tillsätt tomater,tomatpuré och basilika. Låt puttra utan lock tills nästan all vätska kokat bort.

Tillsätt vitlöken. Smaka av med salt och peppar.

Bred ut tomatröran i pajskalet. Strö över ost och persilja.

Vispa samman kesella,mjölk, ägg och häll det över.

Grädda pajen i 30-40 min.


Lasagne med kyckling och keso

image71
Med keso blir den här rätten både god och lättgjord eftersom man bara behöver göra en sås. Välj gärna lårfilén på kycklingen eftersom den är lite saftigare än bröstbiten.Du behöver:300-400 g kyckling,tex lårfilé2 stora morötter2 vitlöksklyftorolja1 förpackning krossade tomatersalt och peppar1 stor burk keso1/2 paket lasagneplattor100 g ost 1. Sätt ugnen på 200 grader.2. Riv morötterna grovt och vitlöken fint på ett rivjärn. Riv även osten och ställ åt sidan.3. Häll lite olivolja i en gryta och fräs morötterna och vitlöken i ett par minuter.4. Tillsätt de krossade tomaterna, salta och peppra.5. Låt såsen puttra på låg värme medan du gör resten.6. Skär kycklingen i mindre bitar och bryn i lite olja.7. Blanda ner kycklingbitarna i tomatsåsen.8. Lägg lite tomatsås och lite keso i en ugnsfast form och varva sedan med lasagneplattor, sås och keso. Avsluta med den rivna osten.9. Låt stå i ugnen i 20 minuter.10. Servera med grönsaker i stavar eller en sallad.

Ostbröd med oregano

image70

Ugn 200°

25 g jäst
2 ½ dl mjölk
1 tsk salt
1 msk oregano
75 g riven ost
ca 6 dl vetemjöl

Till pensling:
smält smör
oregano
lite riven parmesanost



Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37°.
Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt, oregano och den rivna osten.
Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek.
Knåda degen lätt och dela den sen i tre bitar som rullas ut till ca 4 dm långa rullar och flätas. Lägg flätan i en smord avlång form (1 1/2 1). Täck och låt jäsa ca 1/2 tim.
Pensla med smält smör, strö på lite oregano och riven parmesanost. Grädda i 200° ugnsvärme, i nedre delen av ugnen ca 1/2 tim. Kolla med sticka när brödet är färdigt.
Ta ev ur formen och låt undersidan få litet färg på ugnsgallret.
Låt brödet kallna på galler under duk.

Tekakor

 

image69

ca 12 st

Gröt:

2½ dl mjölk

1½ dl havregryn

1/4 tsk salt

Koka gröten först.

75 g smör eller margarin i bitar blandas in i gröten och låt smältas


Deg: 
2½ dl mjölk

50g jäst

½ dl sirap

750 g vetemjöl =(ca 1 liter)

 

1. Koka gröt och tillsätt 75g fett.

2.Tillsätt mjölken och smula ner jästen. Kolla, att degvätskan är ungefär + 37o.

3.Tillsätt sirap och hälften av mjölet.

4.Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen tills den är blank och släpper bunkens kanter.

5. Låt degen jäsa 30-40 min eller vila i 10 min.

6. Mjöla bakbordet, häll upp degen och knåda den smidig.

7. Dela degen till 12 delar och kavla ut dem till runda kakor, ½ cm tjocka

8.Nagga dem med gaffel och låt dem jäsa under bakduk eller värmeskåp.

9.Grädda kakorna tills de fått vacker färg och känns lätta, ca 10 min.


Goda marinader till kött & Fisk

Marinad till kött 1:

Ostron sauce

Pressad vitlök

Mango chutney

Soya

Sweet chilisås

Chilisås med ananas

Kryddor: aromat, svartpeppar, grillkrydda

  Marinad till kött 2:

Ostronsås, chilisås med chili och vitlök, pressad vitlök, svartpeppar och aromat


Marinad till fisk:
Fisksås, chilisås med chili och vitlök, pressad vitlök, svartpeppar och aromat.


Kålpudding på klassiskt vis 4 port


image68

1 kålhuvud (1,5-2 kg)

2 msk matfett

salt och peppar

2 msk sirap

600 g blandfärs

2 ½ dl vatten

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Tillagningstid: Över 20 min

Svårighetsgrad: Medel

Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ringla över sirap. Ställ åt sidan medan du blandar färsen. Blanda blandfärs med vatten, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ca 45 minuter, 175°c. Servera med potatis och lingonsylt.


Vegetarisk lasagne


image67

Recept för 3-4 portioner (dubbel sats fyller vår långpanna):
  • 2 finhackade gula lökar
  • 2 grovt rivna morötter
  • 1 burk (400 g) krossade tomater
  • 400-500 g keso
  • 2 msk olja
  • 2 hg riven smakrik ost, tex lagrad Cheddar
  • 12 plattor lasagne (grön eller vit)
  • 2 dl mjölk
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 msk basilika eller italiensk salladskrydda
  • salt
  • svartpeppar
Gör så här:
  1. Bryn lök och morot i olja i en gryta
  2. Häll i tomaterna och låt koka i 15 minuter
  3. Sätt ugnen på 225° C
  4. Krydda
  5. Rör i keson, det bör vara ca 1 liter sås
  6. Smörj en eldfast form
  7. Varva lasagne, sås och ost så att lasagnen täcks med sås
  8. Fyll ev på med litet mjölk, lasagnen absorberar rätt mycket
  9. Grädda lågt i ugnen i ca 30 minuter

Måste dela med mej av ett gott recept jag gjorde i helgen..


image52


TANDOORIKYCKLING MED FÄRSK MANGOSALSA 4 pers ca 30 min

500 g kycklinglårfiléer
2 msk tandooripasta
1 mango
2-3 msk sweet chilisås
1 kruka färsk korainder
1 krm salt

TILLBEHÖR
kokt ris

1. Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader. koka riset.
putsa lårfilérna. lägg dem i en plastpåse och blanda ner tandooripastan, se till att allt blandas väl.
2. skär mangon vid kärnan i två halvor. skiva halvorna och skär bort skalet.
skär mangoköttet i små tärningar.
hacka 1/2 kruka koriander grovt. blanda mangotärningarna med sweet chilisås och koriander.
3. trä upp kycklinglåren 2 och 2 på mindre spett för hanterbarhetens skull.
grilla kycklingen 10-15 min eller stek i ugn 250 grader, ca 10 min.
4. kontrollera att kycklingen är färdig, ca 70 innertemperatur.
lårköttet kan gärna ligga en stund på grillen eller i ugnen.
det håller sig saftigt och blir inte torrt på samma sätt som bröstkött.
servera med ris, salsa och korianderblad.

Kommentar:

Vi grillade i ugn pga dåligt väder.
Gjorde inte spett utan la dem bara rakt ner i en form.
Detta recept kan jag rekommendera.
Väldigt enkelt och gott.
och hör inte heller till vanligheterna att man äter!
Väldigt uppskattat! ;)


Fullkornsbröd


image41

Detta bakade jag igår, det blev jättegott! ;)

Ingredienser 1 bröd8 dl rågsikt
 2 dl rågkross
 1 dl havre eller vetekli
 1 dl linfrö
 1 tsk salt
 1 msk bikarbonat
 1 dl lingonsylt
 2 msk ljus sirap
 5 dl mild yoghurt Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör i lingonsylt, sirap och yoghurt. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler.

RSS 2.0