Kanelbullar

40 st (för mej blev det 31 st ganska stora!)
2 pkt jäst
5 dl mjölk
1,6 l vetemjöl
200 g smör
2 dl vit sirap
2 ägg
1 tsk salt
3 tsk kardemumma
kanelfyllning:
125 g mandelmassa
125 g smör
1 dl socker
3 1/2 msk ströbröd
2 msk vatten
1,5 msk kanel
(ca 100 g nougat) något som jag inte hade i!
Brödglans:
2 ägg
2 krm salt
1 msk vatten
Topping:
pärlsocker eller mandelflarn
Låt alla ingredienser bli rumstempererade.
- Smula jästen i en bunke. Häll över den rumstempererade mjölken och rör om så att jästen löser sig. Smält smöret och häll i det i bunken.
- Tillsätt sirapen, äggen, kardemumman, saltet och vetemjölet. Arbeta degen riktigt smidig och elastisk.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter.
- Fyllning: Vispa riven mandelmassa med smör, (nogat), socker, ströbröd, vatten och kanel.
- Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred på fyllningen. Micra ev fyllningen lite, för att lättare kunna bre ut den.
- Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Låt jäsa under bakduk, 20 - 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 º. - Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna ordentligt.
Strö över pärlsocker och mandelflan.
De godaste kanelbullarna som jag gjort, precis som köpta! ;)
Kommentarer
Postat av: Emsan
Jag blir inte alls sugen :P
Trackback