Pannbiff med lök och potatismos

400 g Scan nötfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1½ dl mjölk eller vatten
1½ tsk salt
1 ägg
1½ krm svart- eller vitpeppar
1 msk gul lök råriven
eller 2 msk finhackad fräst lök
4-5 gula lökar
½ tsk salt
½-1 dl vatten
smör till stekning

Gör så här

Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk eller vatten. Låt det svälla minst 10 minuter. Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg, peppar och lök. Allt ska bara vara väl blandat, arbetas färsen för mycket blir den seg. Forma färsen på vattensköljt skärbräde till 8 biffar, ca 1 cm tjocka. Skala och skiva löken. Stek den i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme, under omrörning tills den blivit guldgul. Späd med lite vatten och salta. Låt den bli mjuk under lock. Låt resten av smöret bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek några biffar i taget, på ej för stark värme, 2-3 minuter på varje sida, tills de fått vacker färg. Lägg biffar och lök på ett varmt fat. Vispa ur pannan med lite varmt vatten till sky. Smaka av med lite soja och häll skyn på fatet. Servera pannbiffarna med lök, ett gott potatismos, inlagd gurka och kokta grönsaker.

Potatismos 4 port

Ingredienser:

1 kg potatis (gärna en mjölig sort)
2 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
2 msk smör
salt och peppar


Skala potatisen och koka den ca 20 minuter.
Blanda mjölken med grädden och hetta upp i en kastrull.
Häll av vattnet från potatisen och pressa eller stöt i en bunke. Tillsätt smöret och rör ihop. Späd sedan under omrörning med den heta gräddmjölken till ett smidigt mos.

Smaka av med salt och peppar.


korvstroganoff med vildris

dela falukorv, hacka gul lök, rivn morötter, krossade tomater
fräs detta och tillsätt sedan: mango chutney, grädde, kryddor

gjorde detta på jobbet häromdan, blev jättegott! ;)

Pastalåda med kyckling och morotssås

Koka pasta. Smörj in en ungssäker form och lägg den färdigkokta pastan där i.
Klipp soltorkade tomater. 
lägg i färdiggrillad eller färdigkokt kycklingen. ( som du delat) i formen.
Gör morotssåsen, lägg över och strö sist över riven ost.


Morotssås
koka tärnade morötter och gul lök.
mixa och lägg i creme fraiche.  Pepparrotsvisp eller riven pepparrot (på burk)
ítaliens salladskrydda, pizzakrydda, salt, svartpeppar, timjan.
( om den är för tjock tillsätt grädde)

Mammas Morotsbröd

25 g jäst
1 dl solrosfrön
1/2 msk sirap
13-14 dl dinkel fullkorn
1 uppvispat ägg
5 dl 37 gradigt vatten
1/2 dl linfrö
2 rivna morötter

häll i allt, arbeta degen smidig.
jäs i 40 min. knåda. dela i 20 bitar. jäs 30 min. pensla med ägg och strö på solrosfrö.
grädda i 10 min 225 grader.

Fisksoppa

400 g torskfilé
2 gula lökar
2 msk smör
1 burk krossade tomater
1/2 liter fiskbuljong
1 tsk timjan
250 g räkor
1 morot
1 klyfta vitlök
(champinjoner)
lite tärnad paprika
1 dl vispgrädde
lite finhackaddill
salt, vitpeppar
cayennepeppar

Skala lök, tärna paprika, tillsätt vitlöken och fräs allt i smör.
tillsätt tomater, de tärnade morötterna, fiskbuljongen, timjan och ev champinjoner. låt sjuda 5 min.
smaka av med ev. lite salt och cayenne.
dela de tinade fiskfilérna, lägg i soppan.
sjud 5 min. vispa grädden hårt. lägg i räkorn. rör försiktigt ner grädden. hetta snabbt upp, inte koka!
strö över dill och servera.

RSS 2.0