Pannbiff med lök och potatismos
400 g Scan nötfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1½ dl mjölk eller vatten
1½ tsk salt
1 ägg
1½ krm svart- eller vitpeppar
1 msk gul lök råriven
eller 2 msk finhackad fräst lök
4-5 gula lökar
½ tsk salt
½-1 dl vatten
smör till stekning
Gör så här
Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk eller vatten. Låt det svälla minst 10 minuter. Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg, peppar och lök. Allt ska bara vara väl blandat, arbetas färsen för mycket blir den seg. Forma färsen på vattensköljt skärbräde till 8 biffar, ca 1 cm tjocka. Skala och skiva löken. Stek den i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme, under omrörning tills den blivit guldgul. Späd med lite vatten och salta. Låt den bli mjuk under lock. Låt resten av smöret bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek några biffar i taget, på ej för stark värme, 2-3 minuter på varje sida, tills de fått vacker färg. Lägg biffar och lök på ett varmt fat. Vispa ur pannan med lite varmt vatten till sky. Smaka av med lite soja och häll skyn på fatet. Servera pannbiffarna med lök, ett gott potatismos, inlagd gurka och kokta grönsaker.
Potatismos 4 port Ingredienser: 1 kg potatis (gärna en mjölig sort) |
|
Skala potatisen och koka den ca 20 minuter. |
korvstroganoff med vildris
dela falukorv, hacka gul lök, rivn morötter, krossade tomater
fräs detta och tillsätt sedan: mango chutney, grädde, kryddor
gjorde detta på jobbet häromdan, blev jättegott! ;)
fräs detta och tillsätt sedan: mango chutney, grädde, kryddor
gjorde detta på jobbet häromdan, blev jättegott! ;)
Pastalåda med kyckling och morotssås
Koka pasta. Smörj in en ungssäker form och lägg den färdigkokta pastan där i.
Klipp soltorkade tomater.
lägg i färdiggrillad eller färdigkokt kycklingen. ( som du delat) i formen.
Gör morotssåsen, lägg över och strö sist över riven ost.
Morotssås
koka tärnade morötter och gul lök.
mixa och lägg i creme fraiche. Pepparrotsvisp eller riven pepparrot (på burk)
ítaliens salladskrydda, pizzakrydda, salt, svartpeppar, timjan.
( om den är för tjock tillsätt grädde)
Klipp soltorkade tomater.
lägg i färdiggrillad eller färdigkokt kycklingen. ( som du delat) i formen.
Gör morotssåsen, lägg över och strö sist över riven ost.
Morotssås
koka tärnade morötter och gul lök.
mixa och lägg i creme fraiche. Pepparrotsvisp eller riven pepparrot (på burk)
ítaliens salladskrydda, pizzakrydda, salt, svartpeppar, timjan.
( om den är för tjock tillsätt grädde)
Mammas Morotsbröd
25 g jäst
1 dl solrosfrön
1/2 msk sirap
13-14 dl dinkel fullkorn
1 uppvispat ägg
5 dl 37 gradigt vatten
1/2 dl linfrö
2 rivna morötter
häll i allt, arbeta degen smidig.
jäs i 40 min. knåda. dela i 20 bitar. jäs 30 min. pensla med ägg och strö på solrosfrö.
grädda i 10 min 225 grader.
1 dl solrosfrön
1/2 msk sirap
13-14 dl dinkel fullkorn
1 uppvispat ägg
5 dl 37 gradigt vatten
1/2 dl linfrö
2 rivna morötter
häll i allt, arbeta degen smidig.
jäs i 40 min. knåda. dela i 20 bitar. jäs 30 min. pensla med ägg och strö på solrosfrö.
grädda i 10 min 225 grader.
Fisksoppa
400 g torskfilé
2 gula lökar
2 msk smör
1 burk krossade tomater
1/2 liter fiskbuljong
1 tsk timjan
250 g räkor
1 morot
1 klyfta vitlök
(champinjoner)
lite tärnad paprika
1 dl vispgrädde
lite finhackaddill
salt, vitpeppar
cayennepeppar
Skala lök, tärna paprika, tillsätt vitlöken och fräs allt i smör.
tillsätt tomater, de tärnade morötterna, fiskbuljongen, timjan och ev champinjoner. låt sjuda 5 min.
smaka av med ev. lite salt och cayenne.
dela de tinade fiskfilérna, lägg i soppan.
sjud 5 min. vispa grädden hårt. lägg i räkorn. rör försiktigt ner grädden. hetta snabbt upp, inte koka!
strö över dill och servera.
2 gula lökar
2 msk smör
1 burk krossade tomater
1/2 liter fiskbuljong
1 tsk timjan
250 g räkor
1 morot
1 klyfta vitlök
(champinjoner)
lite tärnad paprika
1 dl vispgrädde
lite finhackaddill
salt, vitpeppar
cayennepeppar
Skala lök, tärna paprika, tillsätt vitlöken och fräs allt i smör.
tillsätt tomater, de tärnade morötterna, fiskbuljongen, timjan och ev champinjoner. låt sjuda 5 min.
smaka av med ev. lite salt och cayenne.
dela de tinade fiskfilérna, lägg i soppan.
sjud 5 min. vispa grädden hårt. lägg i räkorn. rör försiktigt ner grädden. hetta snabbt upp, inte koka!
strö över dill och servera.