Riktigt god Fiskgratäng med gratinerad potatismos!

4 port
500-600 g färsk eller fryst fiskfile tex torsk, kolja,kummel,knot,gös,lax,rödspätta
1 tsk salt
Gratängsås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vätska (fiskspad+musselspad eller vatten+buljongtärning)
1 äggula
1 dl grädde
salt, vitpeppar
1 msk pressad citron
klippt dill
ca 100 g frysta räkor
Gratinering:
Riven ost
Smörj en ungssäker form med smör. Lägg på fiskfileerna och strö över salt.
Gör såsen:
smält fettet, rör ner mjölet och späd med vätskan. koka upp under omrörning och koka såsen 3-5 min.
Blanda äggulan med grädden och häll den i såsen under vispning. Den får sedan inte koka!
smaka av med salt,peppar och pressad citron.
Lägg räkorna och klippt dill ovanpå fisken. häll över såsen.
strö över osten.
Potatismos 4 port:
12 (ca 1 kg) medelstora potatisar
1-2 dl mjölk (eller grädde som jag tog)
2 msk smör eller margarin
1/2-1 tsk salt
en aning riven muskonöt
ströbröd
Gör moset lite fastare (ta mindre vätska) än vanligt.
Blanda i alla ingredienserna.
Klicka eller spritsa moset i små "toppar" runt fisken.
Gratinera 225 grader ca 30 min i mitten av ugnen.
Kommentarer
Trackback