Ljusa frallor

15 frallor

Bakpulver ger tillsammans med jästen extra jäskraft och ett ännu luftigare bröd. Att spraya frallorna med kallt vatten innan gräddning ger en fin skorpa. Sötman från honungen förbrukas av jästen under jäsningen och ger ingen söt smak.

Ingredienser

5 dl 37º vatten
50 g jäst
2 msk raps- eller solrosolja
2 tsk salt
1 msk flytande honung
10-11 dl vetemjöl
2 dl vetekli eller havregryn
2 tsk bakpulver

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser, bakpulvret blandas med en del av mjölet.

Arbeta degen 7 minuter i maskin, längre för hand. Täck över med bakduk och jäs 30 minuter.

Dela degen i två delar, knåda och rulla ut till längder som skäres i ca 15 bitar. Var sparsam med mjölet, degen ska inte kladda men inte mer.

Trilla runda, släta frallor och lägg dem på bakpappersklädd ugnsplåt. Låt jäsa i 30-40 minuter. De jäser ihop men är lätta att bryta isär.

Spraya dem med kallt vatten och grädda i mitten av ugnen, 225º, i ca 10 minuter. De ska endast ha svag ljusbrun färg.

Tips:
Börja alltid med den mindre mjölmängden och prova er fram. Det är flera olika faktorer som påverkar mängden mjöl. För mycket mjöl ger tyngre och kompaktare bröd.

Täck inte över frallorna med bakduk efter gräddningen så behåller de skorpan bättre.


Kanelbullar

80 st

Bulldeg

2 paket  jäst (a´50 g), för söta degar 

300 gram  smör 

1 liter  mjölk (3%) 

1 dl  socker 

1 dl  vit sirap 

1.6 kg  vetemjöl (spara lite till utbakning) 

1 tsk  salt  

1 msk  kardemumma malen 

3 msk  vaniljsocker 

Fyllning

300 gram  smör 

3 dl  socker 

3 msk  kanel malen 

Pensling

2 st  ägg 

Garnering 

1 dl  pärlsocker 

1.Bulldeg: Mät upp 1,5 kg vetemjöl och tillsätt kardemumma, salt, vaniljsocker.

2.Använd Assistent att göra degen i. Smula sönder jästen i bunken. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Häll lite av degspadet på jästen och rör om till den smält. Tillsätt resten av degspadet.

3.Tillsätt sirap och socker rör om. Tillsätt mjölblandningen. Kör assistenten i ca. 4 minuter och knoda ihop till en deg. Låt jäsa i ca. 30 minuter övertäckt med duk eller lock.

4.Blanda ihop fyllningen i en skål.

5.Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och välj vilken form på bullarna du vill ha.

6.Ta en tredjedel av degen. Baka ut till en rektangel, bred på fyllningen (de olika fyllningarna kan användas till alla former), välj bullform, skär och lägg på plåt eller i bullformar.

7.Låt jäsa på plåt ca. 30 minuter. Pensla med ägg och garnera med pärlsocker/flagad mandel/färgat pärlsocker eller nötter.

8.Kanelsnurror: Kavla ut lite deg till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär 1,5-2 cm tjocka skivor. Lägg dem med snittytan neråt (den sida av bullen som du nyss skar) i en papperbullform eller direkt på plåten.


Rabarberpaj

Tid: 35 minuter
 4 portioner

Du behöver:

•3 stjälkar rabarber

•2 msk potatismjöl

•0,75 dl strösocker

•ev. 1 tsk malen kanel

Smuldeg:

•3,5 dl vetemjöl

•1 dl kokosflingor

•1 dl strösocker

•150 g smör eller margarin

Sätt ugnen på 225°C. Ta fram smöret till smuldegen så det hinner bli lite varmare än kylskåpskallt till smuldegen ska göras.Skär rabarbern i ½ cm tjocka skivor och lägg i en ugnssäker form. Strö över potatismjöl, strösocker och eventuellt kanel.

Smuldeg:Blanda vetemjöl, strösocker och kokos i en bunke. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar. Finfördela smöret med händerna till en grynig massa eller använd elvisp. Fördela smuldegen jämnt över rabarbern. Grädda rabarberpajen mitt i ugnen i 225°C i ca 20 minuter.                                                 Servera med grädde, vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.

 Jättegod!Hoppade över kokosen och hade tyvärr ingenting hemma att ha till!


RSS 2.0