Kryddig köttfärspaj

För 6 personer.

En klassisk köttfärspaj med underbar kryddning som är ljuvlig i munnen!

Ingredienser

Pajdeg;
2 dl mjöl
100 gram smör/margarin
1 msk vatten

Fyllning;
1 st gul lök
400 g färs
1-2 st vitlöksklyftor
2 dl chilisås
½ tsk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
½ msk chilipulver
1-2 dl riven ost
1 st ägg
1 dl mjölk
1 tsk salt

Gör så här

Blanda mjöl och smör och tillsätt sist vattnet. Tryck ut pajdegen i en pajform. Låt stå kallt medan ugnen värms upp till 225 grader. Grädda pajskalet i 10-12 minuter.
Under tiden fräs den hackade löken i lite smör, tillsätt färsen och fräs den torr och smulig. Pressa ner vitlök och tillsätt chilisås och alla kryddorna. Låt puttra några minuter och smaka av. Bred ut köttfärsen i pajskalet och blanda ner den rivna osten.
Vispa ägg, mjölk och salt. Slå äggstanningen över pajen och grädda i 200 grader ca 20 minuter. Servera en grönsallad till!

Källa: www.matklubben.se

Ett riktigt gott recept, hade dock knappt någon ost så det blev kanske lite torrt.
Vågade inte ta i så mkt sambal oelek!
Kommer absolut att göra om igen! ;)

Hannas vegetariska (Barnmat)

  • smör/olja
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 finriven morot
  • 1 finriven squash
  • 1 förp finkrossad tomater i basilika
  • 2,5 dL grädde
  • 1 förp Mozarella
  • tomatpuré (ca 2-3msk)
  • oregano
  • svartpeppar
  1. Stek samman lök, morötter och squash. Blanda i tomater, osten och kryddor. Låt puttra på låg temp tills osten har smält.
Tips Kalas att servera med couscos, ris eller pasta.

Källa: www.lagabarnmat.se

Mums tyckte D som till och med sa mmmmmmm när han åt!! hahaha
Så god att jag var sugen på att ta mej en portion jag med... blir nog att jag gör om rätten snart igen
-å då till hela familjen!!! ;)

Bärkräm (barnmat)

 Ålder 8-12 månader
  • 1 dl vatten
  • ½ dl mosade bär, tex blåbär eller vinbär
  • 2 tsk potatismjöl
Gör så här:
  1. 1. Vispa ihop potatismjölet och vattnet i en kastrull. 2. Låt koka upp under omrörning och låt svalna till ättemperatur.
  2. 3. Rör ner de mosade bären
Tips Man kan blanda i lite keso eller naturell yoghurt ifall krämen ska ötas som mellanmål

Källa:www.lagabarnmat.se

Detta tyckte min son var gott! ;) Hade naturell yoghurt till!

Barnmat gjord idag!

Havregrynsgröt (hemmagjord)
1 port
1/2 dl havregryn
1 dl vatten.

Blanda mixade havregryn och kallt vatten i en kastrull.
låt gröten koka upp på svag värme under omrörning 3-4 min.

La banan i! D bara åt och åt! ;)

Man kan även göra i mikro
mikro:
blanda gryn och vatten i en djup tallrik.
ställ i mikro full effekt 1-2 min.
rör om en gång under tillagningen.


Miniomelett 6-8 mån
1 ägg
1 msk vatten
1/2 msk flytande margarin

Vispa ihop ägg och vatten med en gaffel.
hetta upp lite margarin i en stekpanna.
häll i omlettsmeten och sänk värmen på plattan.
stek en kort stund tills smeten svalnat.

Detta tyckte min son var jättegott. Gjorde morotspuré till och blandade.
(det står i receptet att man kan ge mosad potatis och någon grönsakspuré till. )


Källa: Barmat -räd och recept (en bok från BVC)

Jättegod Lasagne!

Ett recept på klassisk och god lasagne med krämig ostsås som är väl beprövat.

 Tid: 1 timme

 4-6 portioner

Du behöver:

9 lasagneplattor (3 per lager)

Köttfärssås:

1-2 gula lökar

1 msk smör eller olja

400 g köttfärs

400 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 grönsaks- eller köttbuljongtärning

1 tsk basilika

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

ev. chili explosion eller 1 tsk chilipulver

Ostsås:

4 msk vetemjöl

7 dl mjölk

2 dl (ca 70g) riven ost

salt

Garnering:

1 dl (ca 30 g) riven ost

Gör så här:

Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas några varv på kryddkvarnen chili explosion eller chilipulver.



Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 3 minuter och tillsätt sedan den rivna osten och smaka av med salt. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.

När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form som har ett sådant mått så att lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.

Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen och strö över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.


Köttfärslimpa



Till köttfärslimpa kan man använda vilken färs som helst.
Saftigast limpa blir det när minst en tredjedel av färsen är fläskfärs.
Riktigt mager färs som älg- eller annan viltfärs behöver blandas med hälften fläskfärs.

Färdigt på: 1 tim 15 min

1 1 kg blandfärs

1 1 st gul lök

0.5 dl vatten

salt

malen vitpeppar

2 dl köttbuljong

rapsolja till formen

Till servering:

5 st steklökar

2 st morötter

100 g haricots verts

Tips

Servera med gräddsås.

Steklök är små sorterade lökar som passar bra att helsteka och grilla.

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skala lök och morötter. Skär morötterna i mindre bitar. Smörj en ugnsäker form.

3. Blanda samman färsen med vatten, salt och peppar. Forma färsen till en limpa och lägg den i formen. Lägg morötterna och lökarna bredvid och slå på buljongen.

4. Baka i ugnen i 60 minuter eller till en innertemperatur på 72°. Prova med en sticka om köttsaften som kommer ut är klar och genomskinlig. Baka annars ytterligare några minuter.

5. Lägg köttfärslimpan att vila i folie eller smörpapper medan du gör såsen.

6. Koka upp lättsaltat vatten och koka haricots vertsen. Skär upp limpan i skivor före servering och lägg upp den tillsammans med morötter, lök och bönor.


Källa:www.recept.nu

Använde nötfärs och hade inga haricots till, dessutom så använde jag vanlig gul lök!

Detta blev jättegott och kommer absolut att göra igen! ;)


RSS 2.0