Ugnsomelett med sparris - eller svampstuvning

För 4 personer.
Typisk smörgåsbordsrätt.
Tänk på att koka upp mjölken först så blir inte omeletten blåsig.

Ingredienser

Omelett:
4 dl Mjölk
4 ägg
1/2 tsk salt

Sparrisstuvning:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vätska (grädde-mjölk-spad från sparrisen)
1/2 tsk salt
Vitpeppar
Socker
4 msk hackad persilja
1 burk vit sparris

Svampstuving:
200 g färska champinjoner eller kantareller eller 1 burk (ca 200 g) svamp
Smör till stekning
2 ½ msk vetemjöl
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
3 dl grädde eller gräddmjölk
Lite soja

Gör så här

Koka upp mjölken, annars blir omeletten blåsig.
Vispa upp äggen lätt. Sätt till salt och den avsvalnade mjölken.
(För att få en extra luftig omelett kan man skilja på gulor och vitor och vispa upp vitorna till hårt skum. Blanda försiktigt med övriga äggsmeten.)

Häll smeten i en smord, ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter i 200 grader.

Servera med t.ex. sparrisstuvning:
Fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och koka under omrörning ca 5 minuter.
Tillsätt sparris och persilja.
Smaka av med salt, socker och peppar.

Eller svampstuvning:
Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar.
Häll av spadet från svamp i burk.
Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.
Strö över mjöl över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Koka sedan på svag värme 10-15 minuter. Tillsätt salt, soja och vitpeppar. Smaka av.

kommentar: Vi gjorde en sparrisomelett.
Tyckte dock att det blev så mkt stuvning så vi borde ha dubblat omelett receptet.
Annars helt perfekt!

Korv och pastagratäng


Såå gott, bara gjorde nåt... ;)

Ingredienser

Falukorv
Pasta
Morot
Lök
Frysta grönsaker : bönor,morot,blomkål
Chilisås med vitlök
Krossade tomater med örter
Mango chutney
Kryddor
Gratängsås med ost:
4 port
1 1/2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl grönsaksspad+mjölk (jag tog grönsaksbuljong)
1-1 1/2 dl riven ost
1 äggula eller 1 ägg
1/2 dl grädde eller mjölk
salt,peppar

Gör så här

stek alltihopa, koka pasta.
Lägg i en ungsform, blanda.
Häll över ostsåsen.

smält smör i en kastrull, rör ner mjöl.
späd med grönsaksspad och mjölk, lite i taget om det är varmt spad.
koka upp under omrörning och koka 3-4 min.
rör ner osten. blanda äggula eller ett söndervispat ägg med grädde eller mjölk och rör ner det i såsen.
smaka av med sakt och peppar.
Häll såsen över och gratinera mitten av ugnen ca 20-25 min eller tills färg.

Smaskig chokladsås

3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1 msk kakao
2 msk ljus sirap


Frallor





Går att variera beroende på hur grova man vill att de ska vara

 och vilken "topping" man väljer att lägga på.

15 st

5 dl  mjölk 

1.5 tsk  salt 

50 gram  jäst 

1 msk  honung eller sirap 

0.25 dl  matolja 

7.5 dl  vetemjöl 

5 dl  grahamsmjöl, dinkel eller rågmjöl 


Värm vätskan till 37 grader. Smula ner jästen i en stor bunke (maskin) och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt sen salt, socker, olja.

Tillsätt resten av vätskan och arbeta ner mjölet. Rör tills degen är slät och släpper bunkens kanter.

Jäs till dubbel storlek under duk. Tar ca 30 minuter.

Knåda degen med hjälp av maskinen. Dela degen i två delar och skär av ca 15 bitar som rullas till frallor och läggs på bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 250 grader. Låt jäsa under duk tills ugnen är varm.

Pensla eventuellt med ägg och strö över t ex vallmofrö, sesamfrön, solrosfrön eller annat gott.

Grädda ca 10 minuter, låt bullarna få lite färg på ytan. Låt svalna under duk.


Kommentar:
Gjorde dubbel sats och fick ca 26 st. Goda!
Själv strödde jag linfrön över bröden för att jag inte hade annat!


Kommentar kladdmuffins med glasyr




Fick 34 st på dubbel sats.
Gjorde en tabbe: glömde kolla att jag hade florsocker så att det räckte!
La i lite vispgrädde och choklad istället..
Hade dem i ugnen i 8 min och de är sååå goda och kladdiga! ;)
Dock inte så nyttiga..
förresten så läste jag att det kanske skulle bli lite väl mkt kaffesmak så jag tog kanske
4-41/2 msk på dubbel sats.

Kommentar vaniljbullar



Degen var verkligen helt perfekt! ;)
Har aldrig lyckats att få en så bra deg förut, får alltid höra att jag tagit för mkt mjöl i!!
Såå smaskigt! Fick 21 st på 1 sats.
Kommer garanterat att göra igen!!!

Lax med ris, grönsaker och ostsås

Koka lax (använde fryst laxfile) med basilika och lagerblad.
Koka ris.
Koka frysta grönsaker (blomkål, broccoli och morot) 
Gör ostsås: Ostsås  Mjölk Vatten mjöl smör ost svartpeppar & oregano.
Häll i mjölk & vatten i en kastrull, ungefär så mycket som du vill ha färdig sås
Vispa ner några matskedar mjöl. Koka upp under omrörning och låt koka några minuter.
4. Tillsätt osten och låt det smälta  Lägg i en stor klick smör & krydda med svartpeppar + oregano.

MUMS!


Smulrabarberpaj

Min pojkvän har tjötat om att jag ska göra detta länge och mammsen har varit här med egna rabarber
så hoppas att han blir glad och tycker det är gott! ;)


4-6 port

1 l rabarber (3-4 stjälkar)
2 msk potatismjöl
3/4 dl socker
2 tsk kanel

Smuldeg:
75 g smör
2 dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skär rabarberna i 1/2 cm stora bitar.
Lägg rabarberbitarna i en pajform och blanda med potatismjöl, socker och kanel.

Rör smör, socker, mjöl och havregryn till en smulig deg. Smula degen över rabarberna. Grädda ca 25-30 minuter. Ät den gärna ljummen med vaniljsås eller glass.

Köttfärsröra/gryta-Eget recept

2 st pressad vitlök
1 gul lök
1 st gul paprika
1/2 gurka
2 stora morötter
2 pkt krossade tomater örter
grädde
2 tsk mango chutney
riven ost¨
köttfärs ca 1 kg

Stek alltihopa och servera med kokt potatis.

Detta åt även jag till middag och lillen bara gapade och gapade! ;)

Korv stroganoff

Från 6 månader Räcker till 8 portioner
  • 400g falukorv (eller frukostkorv, grillkorv)
  • 1 gul lök
  • 1-2 msk margarin
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1dl vatten
  • 1-1½ msk tomatpuré
  • ½ tsk dragon
  • ½ krm peppar
  • 1½ dl mjölk
  • hackad persilja
Skär falukorven i tärningar eller strimlor. Skala o hacka löken. Bryn korv och lök i margarinet i en kastrull. Strö över mjölet och rör om. Späd med vattnet. Sänk värmen och rör om i kastrullen. Tillsätt tomatpuré, dragon och peppar. Rör om. Häll i mjölk, rör om och koka på svag värme i ca 5 minuter med locket på. Strö ev över persilja. Servera med kokt ris, spaghetti, makaroner eller kokt potatis och kokta grönsaker.
MUms!

Kladdmuffins med glasyr

För: 12-15st personer
Tillagningstid: 45min minuter

Jättegoda men riktigt söta muffins tack vare glasyren.

Glasyren går att skippa för supermumsiga kladdmuffins.

Smet:
2 ägg
3 dl socker
100 g margarin
1,5 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
en nypa salt
1,5 dl mjöl

Glasyr:
50 g margarin
3 msk starkt kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker

  

1. Smält margarinet och låt svala lite.
2. Rör om ägg och socker till en jämnsmet.
3. Blanda resterande ingredienser men blanda i mjölet sist.
4. Klicka ut smeten i muffinsformar, fyll till hälften.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 225grader, 8-10min.
(kladdkaka 25cm, 190grader i 25-30min)
6. Låt svalna så att de sjunker ihop innan man lägger på glasyr.
7. Blanda ingredienserna till glasyern medan de svalnat och
fördela den över muffinsen. Garnera med färglatt strössel.

Egen Kommentar:
Fick 34 st på dubbel sats.
Gjorde en tabbe: glömde kolla att jag hade florsocker så att det räckte! La i lite vispgrädde och choklad.
Hade dem i ugnen i 8 min och de är sååå goda och kladdiga! ;)
Dock inte så nyttiga..
förresten så läste jag att det kanske skulle bli lite väl mkt kaffesmak så jag tog kanske
4-41/2 msk på dubbel sats.


RSS 2.0