Gratinerad löksoppa 4 port

4 medelstora gula lökar
1 1/2 liter köttbuljong
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 msk timjan
3 lagerblad
1/2 msk smör
vitpeppar
eventuellt 1/2 dl vitt vin.
Till gratinering:
Tärnad vitt matbröd (gott stekt eller rostat)
Skala och skiva löken fint.
Fräs den med smöret i en kastrull utan att den får färg.
Tillsätt vitlöken, kryddorna, buljongen och låt allting sakta koka i 20 min.
1/2 dl vitt vin kan tillsättas.
Smaka av med vitpeppar och om buljongen blivit för salt späd med vatten.
Stek brödbitarna i en stekpanna så att det får färg.
Basilikabröd 12 st
3 dl vatten
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
Basilikaolja
1/2 dl basilika,1-2 st pressad/ finhackade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
2 ml salt
Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader.
Häll vatnnet över jästen och rör om tills det löst sig.
Tillsätt salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
Arbeta samman till en smidig deg.
Strö över mjöl och låt jäsa ca 30 min under duk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
Rulla smala längder, skär 15 cm långa bitar och gör en knut.
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min.
Grädda sedan mitt i ugnen ca 12 min.
Blanda under tiden ihop basilikaoljan och pensla med den direkt efter gräddningen.
Servera bröden nygräddade.
Gott ihop med soppa! ;)
Spenatpannkakor

2-4 port
3 ägg
6 dl mjölk
2,5 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 msk smör
1 paket hackad fryst spenat
Tina spenaten, sila av vattnet. häll i smeten.
serveras med 300 g rökt lax alt. skalade räkor
3-4 dl creme fraiche alt. turkisk yoghurt
1 stor finhackad lök
Ostpaj med svamp, nötter och broccoli

4-6 pers
pajdeg:
3 dl vetemjöl
(1/5 tsk salt till matpaj)
(2 msk socker till söt paj)
150 g kylskåpskallt margarin eller smör
1-2 msk iskallt vatten
Fyllningen:
3-4 dl färskriven ost
1/2 dl torkade trattkantareller
150 g broccoli
50-100 g hackade valnötskärnor
3 ägg
3 dl standardmjölk
3-4 dl färskriven lagrad ost
salt, svartpeppar
klä en pajform, ca 22 cm i diameter. med utkavlad deg.
Nagga degen med en gaffel.
Förgrädda pajsklalet utan fyllningen i 200 grader 12-15 min.
smula sönder den torkade svampen.
lägg den i blöt i lite vatten i ca 15 min.
koka broccolin i lättsaltat vatten och spola den sedan direkt med kallt vatten.
(det här kockknepet gör broccolin vackrare och godare.)
låt rinna av väl.
skär broccolin i stpra bitar.
lägg ut 1/3 av den rivna osten i det förgräddade pajskalet, ta sedan broccolibitar och svamp.
(avrunnen och urkramad men inte fräst) och hackade nötter.
vispa ihop äggen med mjölk och resten av osten, krydda med salt och peppar.
häll detta över allt i pajskalet och sätt in i ugnen att gräddas klar i 30-40 min.
Jättegod paj som faster bjöd oss på! ;)
Tinas paj

(Fasters välbeprövade pajdeg)
4 dl mjöl ( 3 dl vete + 1 dl graham el.havregryn)
50 g smör
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
Blandas och plattas ut i pajform. Fyll med lämpliga fyllningar.
En annan variant på tandoorikyckling
+
4 port
4 kycklingfiléer, ca 500 g
marinad:
1/2 dl matyoghurt
1/2 dl tandoori currypasta
Blanda ihop marinaden i en plastpåse.
Lägg i kycklingen och låt marinera i kylen ca 4 timmar.
sätt ugnen på grill, 275 grader.
grilla ev kycklingen ca 1 min i grillpanna.
Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper och stek i övre delen av ugnen tills den fått färg, ca 5 min.
sänk värmen till 150 grader och stek ytterligare ca 10 min. servera med raita eller matyoghurt, ris och sallad.
Såhär gjorde vi:
Vi hade bröstfiléer som vi la i marinaden.
Efter 4 tim satte vi på ugnen på 225 grader faktiskt..
smörjde en ugnssäker form och la i kycklingen.
den stog i ugnen på samma temperatur i 25-30 min. ;) Gott!!
Kokt torsk med äggsås

Fisk och skaldjur passar ofta bra ihop med ägg. Särskilt bra passar en äggsås till kokt torsk.
Ingredienser till 4 portioner:
400-500 g torsk (filéer eller bitar) eller ett paket djupfryst tork
2 tsk salt
c:a 10 hela kryddpepparkorn
vatten
Ingredienser till äggsås:
5-6 ägg
25-30 g margarin eller smör
2-3 msk vetemjöl
2-3 dl mjölk
2-3 dl fiskbuljong från kokningen av torsken
lite persilja
2-3 krm salt
lite vit- eller svartpeppar
Tillagning kokt torsk:
Lägg torsken i en kastrull och häll i vatten så att all fisk täcks av vattnet. Om man använder torskfiléer lägger man i dem hela i kastrullen, använder man djupfryst torsk kan man dela "fiskblocket" i fyra delar innan man lägger ned fisken i kastrullen. Tillsätt salt och kryddpeppar i kastrullen.
Om fisken är upptinad och i tunna filéer när den ska tillagas kokas den i cirka 5 minuter. Är fisken däremot inte helt upptinad och skuren i block behöver den koka i 12-15 minuter innan den är färdig. Låt torsken koka på medelvärme under lock.
När fisken är färdigkokt tar man försiktigt upp filéerna/bitarna ur kastrullen och sparar buljongen från kokningen för att använda till äggsåsen.
Tillagning äggsås:
Koka äggen så att såväl äggvita som äggula blir hård (c:a 10 minuters koktid om äggen läggs i kastrullen då vattnet är kallt). Skala äggen och skär dem i tärningar, förslagsvis med hjälp av en äggskärare, då äggen först kan delas i skivor på längden och sedan på bredden.
Lägg margarinet i en kastrull. När margarinet har smält, häll i mjölet och vispa. Tillsätt sedan mjölken och buljongen från fiskkoket, samt salt och eventuellt lite peppar efter eget tycke. Koka upp såsen och smaka av den för att tillsätta rätt mängd salt och peppar. Blanda ned de skivade/tärnade äggen samt lite färsk hackad persilja. Låt såsen koka på svag värme några minuter innan den serveras.
Servering:
Servera den kokta torsken med äggsåsen och förslagsvis kokt eller pressad potatis.
Förvaring/frysning/värmning:
Kokt fisk kan förvaras ett par dagar i kylskåp. För längre förvaring kan den frysas, även om fisken var djupfryst som rå. Äggsåsen blir inte särskilt fräsch i konsistensen om den fryses, däremot kan den förvaras ett par dagar i kylskåp för att senare värmas i kastrull eller microvågsugn. Fisken värms enklast i microvågsugn, men kan annars doppas ned någon minut i kokande vatten. I det sistnämnda fallet kan dock fisken tappa en del av sin smak. Ett alternativ är att blanda ned den kokta fisken i såsen och värma alltihop tillsammans.