Bärpaj med smulpajsdeg

Denna gjorde jag på jobbet idag, den var jättegod och inte alls så mäktig.
Gjorde dubbel sats, vi var 8 personer som åt och endast lite blev över...
Hade kokat vaniljsås (marsán) till. 

8 port


1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
2 msk socker
100 g smör

Pajform 22-25 cm

Fyllning:
500 g bär
0,5 dl socker
1,5 msk potatismjöl

Smält fettet i en kastrull.
Rör ner smör, socker, vetemjöl och havregryn i en bunke och blanda väl.
Sätt ugnen på 225 grader.
Fyll botten på en ugssäker form med bär.
Strö över potatismjöl, sedan socker.
Till frysta, sockrade bär endast potatismjöl.
Strö över smuldegen.
Grädda mitten av ugnen ca 15-20 min till den fått fin färg.

Besök imon kanske?

Syrran och hennes pojkvän ska höra av sig imon.. men jag har förberett lite ifall ifall

Drömtårta 250 grader

image327

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa ägg och socker pösigt.
blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver.
 Vänd ner blandningen i smeten.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30*40 cm.
Grädda mitt i ugnen ca 5 min.
Stjälp upp kakan på sockrat papper eller fuktig duk.
Dra bort papperet som  kakan gräddats på.
Låt den kallna.Rör matfett och florocker poröst.
Tillsätt vaniljsocker. Rör ner äggulan.
Bed fyllningen på kakan och rulla ihop den.
Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.


Riktigt god Fiskgratäng med gratinerad potatismos!




image313


4 port
500-600 g färsk eller fryst fiskfile tex torsk, kolja,kummel,knot,gös,lax,rödspätta
1 tsk salt

Gratängsås

2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vätska (fiskspad+musselspad eller vatten+buljongtärning)
1 äggula
1 dl grädde
salt, vitpeppar
1 msk pressad citron
klippt dill
ca 100 g frysta räkor

Gratinering:
Riven ost

Smörj en ungssäker form med smör. Lägg på fiskfileerna och strö över salt.
Gör såsen:
smält fettet, rör ner mjölet och späd med vätskan. koka upp under omrörning och koka såsen 3-5 min.
Blanda äggulan med grädden och häll den i såsen under vispning. Den får sedan inte koka!
smaka av med salt,peppar och pressad citron.
Lägg räkorna och klippt dill ovanpå fisken. häll över såsen.
strö över osten.

Potatismos 4 port:
12 (ca 1 kg) medelstora potatisar
1-2 dl mjölk (eller grädde som jag tog)
2 msk smör eller margarin
1/2-1 tsk salt
en aning riven muskonöt
ströbröd

Gör moset lite fastare (ta mindre vätska) än vanligt.
Blanda i alla ingredienserna.
Klicka eller spritsa moset i små "toppar" runt fisken.

Gratinera 225 grader ca 30 min i mitten av ugnen.



RSS 2.0