Tekakor
ca 12 st
Gröt:
2½ dl mjölk
1½ dl havregryn
1/4 tsk salt
Koka gröten först.
75 g smör eller margarin i bitar blandas in i gröten och låt smältas
Deg:
2½ dl mjölk
50g jäst
½ dl sirap
750 g vetemjöl =(ca 1 liter)
1. Koka gröt och tillsätt 75g fett.
2.Tillsätt mjölken och smula ner jästen. Kolla, att degvätskan är ungefär + 37o.
3.Tillsätt sirap och hälften av mjölet.
4.Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen tills den är blank och släpper bunkens kanter.
5. Låt degen jäsa 30-40 min eller vila i 10 min.
6. Mjöla bakbordet, häll upp degen och knåda den smidig.
7. Dela degen till 12 delar och kavla ut dem till runda kakor, ½ cm tjocka
8.Nagga dem med gaffel och låt dem jäsa under bakduk eller värmeskåp.
9.Grädda kakorna tills de fått vacker färg och känns lätta, ca 10 min.