Risgrynspudding med saftsås
- Portioner: 4
Ingredienser
- 500 g risgrynsgröt (färdigköpt)
- 1 ägg
- 1 msk socker
- 1/2 tsk finrivet citronskal (eventuellt)
- hallonsylt eller saftsås till servering
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Rör ihop risgrynsgröt med ägg och socker. Tillsätt ev finrivet citronskal.
- Fördela i en liten smord ugnssäker form.
- Tillaga i ugnen ca 25 minuter. Låt svalna. Servera med hallonsylt eller saftsås.
Köttfärsbiffar med gudomlig pepparsås
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk chilisås
½ tsk salt
Lite smör
2 dl Arla köket lätt crème fraiche
1 tsk grovmalen peppar, tex vit-, svart -, grön- och rosépeppar
1 tsk soja
½ tsk timjan
½ dl vatten
Gör så här
Blanda köttfärs, vitlök, chilisås och salt till en jämn färs. Forma till 8 biffar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 minuter på vardera sidan.
Ta upp biffarna. Rör ner crème fraiche, peppar , soja ,timjan och vatten i stekpannan. Koka upp såsen och lägg ner biffarna. Låt koka några minuter.
Gott till pasta, ris, klyftpotatis eller pressad potatis!
Hamburgare
2 gula lökar
2 ägg
3 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1 msk flytande smör
2 msk bostongurka
salt peppar
tacokryddor
blanda allt. forma till hamburgare.
låt smeten stå i kylen ca 30 min före grillning.
förstek innan ca 1 min.
Rabarberkaka
5 ägg
5 dl socker
2 1/2 dl smält smör
5 dl vetemjöl
rabarber
Kinuskisås:
3 dl grädde
1 1/2 dl socker
1 1/2 msk smör
175 grader.
skölj och skär rabarber i bitar.
smörj och bröa en långpanna.
vispa ägg och socker,rör ner smöret samt mjölet.
häll i långpanna och strö över rabarber.
grädda 20 min.
koka såsen (som ska vara ganska lös)
häll över kakan och grädda ca 15 min.
vaniljsås till.
Chokladbollar
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 msk kaffe
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao.
Gött!
Hallonpaj med knaprigt täcke
För 4 personer.
En god hallonpaj till vaniljsås, grädde eller glass.
1,5 l färska hallon eller 200 g frysta hallon
2 tsk potatismjöl (om hallonen är frysta eller blöta)
175 g smör
7 msk socker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3 msk socker (över hallonen i pajformen)
Sätt ugnen på 200°
Smörj en pajform med smör.
Lägg hallonen i formen och strö över 3 msk socker.
Smält smör i en kastrull och rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
Blanda till en grynig massa och täck hallonen.
Grädda hallonpajen ca 25-30 tills den får fin färg.
Serveras ljummen. Njut!!!
Hjärttårta
5 dl grädde
1 marabou chokladkaka
1 pkt jordgubsmousse
gelehjärtan
Häll över lite hallon/ jordgubbssaft på första tårtbotten.
Vispa moussen och ställ in i kylen en stund.
Vispa grädden.
1:a lagret frysta hallon och jordgubbar med grädde.
2:a lagret jordgubbsmousse och hackad choklad.
Täck tårtan med grädde och dekorera.
Godast att göra tårtan dagen/kvällen innan.
Fläskfilegryta
1 msk smör
1 gul lök
15 st champinjoner
140 g bacon
2 dl vatten
1 msk kalvfond
2,5 dl matlagningsgrädde
4 msk mango chutney
salt peppar
1 msk maizena
2 msk cashewnötter
Putsa och skiva filen.
Bryn och lägg i gryta.
Skala och hacka löken.
Skiva svampen. Strimla bacon och stek i stekpanna.
Lägg i lök och svamp och fräs ett par minuter.
Lägg över i grytan och slå på vatten, fond,grädde och chutney.
Koka i 15 min. smaka av med salt och peppar och ev en redning.
Strö över nötter och servera med kokt jasminris och en sallad.
Underbara chokladmuffins
För 15-25 personer.
Goda muffins med choklad bitar i.
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5-2t sk bakpulver
3 msk kakao
50-100 g hackad choklad
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa margarin och socker vitt och pösigt. Vispa sedan i ett ägg i taget. Tillsätt vaniljsocker och mjölk. Vispa lite lätt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Fyll muffins formarna (ca hälften eller lite mer)
och grädda dem i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Testa gärna efter 15 minuter för att se om de är klara.
Amerikanska hallonmuffins
För 12 personer.
Muffinsen blir härligt krispiga på ytan och saftiga inuti.
Ingredienser
5 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 dl filmjölk
2 ägg
3/4 dl olja
3 dl frysta hallon
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölk, ägg och olja och rör med träslev eller dylikt ihop till en smet (den blir rätt kletig). Rör sist ner de frysta bären. Rör inte för hårt, då går bären sönder. Använd helst en muffinsplåt för 12 muffins när du ska grädda, det är precis lagom storlek. Smörj formarna väl och fördela smeten i formarna till 3/4. Grädda mitt i ugnen, 175°C, 20-25 min. Känn efter med provsticka.
Franks köttgryta
För 4 personer.
400 gram grytbitar
1 buljongtärning
2 dl vatten
2 msk soja
2 st vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
2 msk senap
2 gul lök
Koka upp vatten, buljongtärning och soja.
Lägg ner köttet och koka tills det är mört.
Tillsätt lök, vitlök, creme fraiche och senap.
Låt koka i ca 10 minuter, red ev. av med lite mjöl.Tobloronemousse
1 dl grekisk yougurt
1,5 dl vispgrädde
Frukt eller bär till garnering
Helstekt oxfile med potatisgratäng haricots verts och rödvinssås
600 g | oxfilé |
---|---|
1 kg | potatis |
1 st | gul lök, tunnt skivad |
2 st | vitlöksklyftor, pressade |
3 dl | vispgrädde |
3 dl | standardmjölk |
1 tsk | timjan |
1 nypa | salt |
1 nypa | peppar |
2 dl | gratängost |
1 paket | rödvinssås |
200 g | haricots verts |
0,5 st | schalottenlök, finhackad |
Tillagning
- Koka upp grädde och mjölk, tillsätt potatis, lök, vitlök, timjan, salt och peppar. Sjud potatisen 10-15 minuter tills den blir mjuk och häll sedan över till eldfast form. Så här långt kan man förbereda innan.
- Toppa med gratängosten och gratinera 30-40 minuter på 175 grader.
- Salta och peppra den hela köttbiten väl. Stek köttet runt om i het panna med smör.
- Stek köttet färdigt i ugn på 175 grader. Stek med termometer för perfekt resultat – rare 40 grader, medium 55 grader, well done 65 grader.
- Koka haricots verts i saltat vatten 5 minuter, häll av vattnet, lägg i en klick smör och schalottenlöken.
- Servera oxfilén i skivor med gratäng, rödvinssås och haricots verts.
Såååå gott!!
Smarriga chokladbollar
2 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 msk cacao
3 msk O'boy
4 msk kallt starkt kaffe
Kokos för rullning
Blir ca 25 st
Ta gärna hjälp av en sked, så går det lite lättare att rulla.
Sverigekaka
2,5 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Fyllning: Kokas häftigt i 2 minuter
125 gr margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
Gräddas i 175 grader i ca 40 min.
Gör en vanlig sockerkaka och låt den kallna.
Dela kakan på mitten och dränk de båda bottnarna med den kokta fyllningen.
Lägg ihop kakan och låt fyllningen stelna.
Garnera med siktat florsocker