Rågbullar med linfrön

Goda och mättande bullar med mycket fibrer och fin smak.
Njut dem varma, gärna med en god hårdost!

Du behöver




  •  6 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl linfrön
  • 3 dl rågmjöl
  • 11 dl vetemjöl
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt

Gör så här

20 stycken

Lös jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner alla allt utom vetemjölet och saltet och rör någon minut. Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Rulla till bullar och platta till lite. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.

Baka av bullarna i 250 grader i 10-12 minuter. Låt svalna något på galler.

Kommentar:
 jag råkade ta 2 dl linfrö istället för 1 dl då jag från början hade tänkt att göra dubbel sats.
Dessutom så hade jag knappt någon honung hemma.
Och det blev ganska mkt mjöl över...
jag la i russin med som jag var sugen på..
hade heller ingen filmjölk att pensla med.

Trots detta så blev bröden jättegoda, tyckte absolut inte man behövde ha honung i.
man har ju ändå i sirap!
men som sagt jättegoda grova bröd som jag snart planerar att baka om igen..
kanske med de rätta ingredienserna nästa gång? ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0