Barnmat från 6 månader

Broccolipuré

Koka den frysta broccolin enligt anvisning på förpackningen. Följ den kortaste koktiden, brukar vara 8-10 min. Passera och späd med kokvattnet och ev lite matfett.


BLOMKÅLSPURÉ
Lägg några buketter i kokande vatten.
Koka mjuk. Späd med kokvattnet.
Ev senare med lite mjölk och ev flytande margarin.

Potatispuré

Skala potatis och koka i osaltat vatten. Mosa potatisen väl med gaffel, eller pressa den genom en trådsil. Späd med bröstmjölk, tillägg eller kokvatten.
Använd inte grönfärgad potatis, den är giftig.
Potatis lämpar sig inte så bra till att köra i matberedare/mixer, då den lätt blir seg i konsistensen.


 Majspuré

Koka fryst majs enligt anvisningen på förpackningen. Använd sparsamt med vatten. Kör majsen i matberedare. Pressa sedan purén genom en trådsil, så att man får bort skalen. Späd med bröstmjölk, tillägg eller kokvatten.
Använd inte majs på burk, som innehåller salt och socker.


Morotspuré
Morot ca 120 g
1/2 msk rapsolja
bröstmjölk, modersmjölksersättning eller
3 msk kokvatten

Skala en morot. Lägg den i kokande vatten. Koka tills moroten blir mjuk, cirka 10 minuter. I mikrovågsugn ca 5 min. Pressa moroten genom en sil eller vitlökspress. Smaksätt med några droppar bröstmjölk eller modersmjölkersättning. När smakportionen blir större, tillsätt en tesked vegetabilisk olja (olivolja, rapsolja eller solrosolja).

Tips!
Koka gärna en större sats och frys in i portioner.


Ärtpuré

250 g frusna ärtor eller motsvarande färska
bröstmjölk, modersmjölksersättning eller kokvattnet
lite vegetabilisk olja

Lägg färska eller frysta ärtor i lite kokande vatten. Koka i någon minut, i mikrovågsugn ca 2 min. Pressa ärtorna genom en vitlökspress för att undvika skalen. Späd med några droppar bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Tillsätt en 1 tesked vegetabilisk olja (olivolja, rapsolja eller solrosolja).


Blandningar:
-Enbart morot
- Morot och potatis
- Majs och potatis
- Broccoli och potatis
- Broccoli, blomkål och potatis
- Blomkål och potatis
Bästa konsistensen blir det om potatisandelen är 1/3.
Använd kokvatten så det just täcker grönsakerna. 
Då grönsakerna är mjuka, häll bort vattnet i en kanna före ni mixar.
Späd sedan på med bara så mycket vatten att konsistensen blir lagom.


Kokt köttfärs
300g köttfärs
1 dl vatten

Lägg köttfärsen i en kastrull. Häll på vattnet. Koka 8-10 min. Rör under tiden så att färsen smulas sönder.

Den kokta färsen kan blandas med ex mosad potatis och/eller mosade grönsaker.

Det som inte går åt fryser man lämpligen in i en istärningslåda.

Köttfärsröra

1 liten tomat

ca 50g färs

2 msk finriven morot

2 msk vatten

finklippt persilja

Skålla tomaten, dra av skalet och mosa. Blanda tomat, köttfärs, morot och vatten i en kastrull. Låt köttfärsröran puttra på svag värme under lock ca 5 min. Strö över finklippt persilja när röran är klar. Servera med potatis.


Kokt kött


Lägg köttet i en gryta. Mät upp och häll på så mycket kallt vatten att det täcker köttet. Ta upp köttet. Koka upp vattnet utan salt. Lägg ner köttet i det kokande vattnet. Lägg på lock och sjud på svag värme. Pröva med provnål att köttet känns mört.

Ta grytan från värmen och låt den stå med locket ca 20 min. Kyl sedan snabbt ner kokspadet i kallt vattenbad. Använd buljongen till sås eller soppa. Finfördela köttet, gärna i mixer eller matberedare.

Stora mängder kan i omgångar frysas in med lite kokspad i ex en istärningslåda. Små mängder kallt och djupfryst kött kan rivas på rivjärn till olika grovlekar.

Kokt fisk


25-50g färsk eller djupfryst fiskfilé av ex rödspätta, torsk eller kolja

spad eller mjölk (3%)

1 tsk margarin


Koka upp 1-2 dl vatten i en kastrull. Lägg ner fisken i det kokande vattnet. Sjud under lock på svag värme 5-10 min (den längre tiden för djupfryst fisk). Ta upp fisken. Mosa den med en gaffel. Plocka bort alla ben!

Blanda fiskmoset med lite spad eller mjölk samt matfett.

Djupfryst fiskfilé kan rivas på rivjärn. Fisken kokas sedan i vatten eller sås och blir färdig på någon minut.

Djupfrysta fiskbullar


Värm 1-3 fiskbullar på svag värme enligt anvisningarna på förpackningen, men uteslut saltet. Mosa med gaffel. Servera med ex potatis och morot

.

Fisk i folie

Smörj ett stort stycke aluminiumfolie på mitten. Lägg en bit fisk ovanpå tillsammans med något av följande: grovt riven morot, gröna ärter, bönor i bitar eller tomatklyftor. Pröva också gärna med lite finklippt dill. Vik ihop paketet väl. Lägg foliepaketet i en kastrull med kokande vatten. Låt koka 15-20 min.

Öppna paketet försiktigt så att vätskan inte rinner ut. Mosa väl och späd med vätskan. Tillsätt ev lite mjölk eller en liten klick margarin. Servera med potatis.

Det går fint att lägga fiskpaketet överst i en kastrull med ex kokande potatis. Fisken och potatisen blir färdiga ungefär samtidigt.

KORV STROGANOFF
(från 6-8 månader, ca 8 portioner)

400 g falukorv, frukostkorv eller grillkorv
1 gul lök
1-2 msk margarin
1½ msk vetemjöl
1 dl vatten
1½ msk tomatpuré
ev. ½ tsk dragon
¼-½ krm peppar
1½ dl standardmjölk
hackad persilja

Skär falukorven i tärningar eller strimlor eller alt. "slantar" (skivor).
Skala och hacka löken. Bryn korv och lök i margarinet i en kastrull. Strö över mjölet och rör om. Späd med vattnet.
Sänk värmen och rör om i kastrullen. Tillsätt tomatpuré, ev. dragon och peppar. Rör om. Häll i mjölken, rör om och koka på svag värme i ca 5 minuter med locket på. Strö över ev. med persilja. Servera med kokt ris, spagetti, makaroner eller kokt potatis och kokta grönsaker.
Falukorv innehåller salt så den ska inte serveras så ofta... Max en gång/vecka... ICAs har inte så mkt salt...

MAKARONIPUDDING
(från 6-8 månader, ca 8 portioner)

4½ dl kokta makaroner
ca 300 g rökt skinka, korv eller köttrester
2 gula lökar eller 1 liten purjolök
1½-2 dl riven ost
Äggstanning:
3 ägg
4 dl standardmjölk
1 krm peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg de kokta makaronerna på smort ugnssäkert fat eller form. Skär skinka/korv i strimlor. Skala och hacka löken eller skölj och finstrimla purjolöken. Blanda de kokta makaronerna med kött, lök och riven ost. Vispa ihop ägg, mjölk och peppar. Häll smeten över makaroniblandningen.
Grädda i mitten av ugnen tills puddingen har stelnat och fått vacker färg, på fat ca 30 minuter, i form ca 45 minuter.


Äggröra utan mjöl

1 ägg

1½ msk mjölk (3%)

1 tsk margarin

Rör ihop alla ingredienserna i en kastrull. Sätt kastrullen på svag värme och rör försiktigt mot botten tills äggsmeten blivit mjukt krämigt.


Äggstanning

1 ägg

1 dl mjölk (3%)

Vispa samman ägg och mjölk. Häll blandningen i en kopp eller liten portionsform. Grädda i vattenbad i en kastrull på spisen tills äggstanningen stelnat.


Omelett på äggula

1 äggula och 1 msk mjölk blandas i en kopp. Ställ koppen i en kastrull med vatten. Koka tills omeletten stelnat.



Bär och frukt

Bästa början:

  • Päron
  • Banan
  • Blåbär
  • Äpple

Päron kan skrapas direkt med sked, eller rårivas fint. Päron är lösande och bra att ge barnet vid förstoppning.
Banan, blåbär och äpple är däremot stoppande, men kan ibland verka lösande på vissa barn. Ge inte stora mängder, eller många dagar i följd, eftersom barnet då riskerar att få förstoppning. Bär- och fruktmos går bra att frysa.

När du köper frysta bär, tänk på att köpa osockrade. Söta så lite som möjligt och använd aldrig konstgjorda sötningsmedel. Strösocker, druvsocker och fruktsocker går bra.


Fler frukter/bär att prova på:

  • aprikos
  • mango
  • svarta vinbär
  • björnbär
  • katrinplommon
  • hallon (om någon av föräldrarna har allergi kan man vänta lite med hallon och andra röda bär)

Skala frukterna och kör i matberedare. Katrinplommonen läggs i blöt några timmar, och kokas mjuka innan de mixas sönder, späd med kokvattnet till lagom konsistens. Katrinplommonpurén, och även aprikospuré, lämpar sig bra att ge vid förstoppning då den har lösande effekt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0