Gratängsås med ost
4 pers
1 1/2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl grönsaksspad+mjölk (3%)
1-1 1/2 dl riven lagrad ost
1 äggula eller 1 ägg
1/2 dl grädde eller mjölk (3%)
(salt,peppar)
smält smör i en kastrull, rör ner mjölet.
späd med grönsaksspad och mjölk, lite i taget om det är varmt spad.
koka upp under omrörning och koka 3-4 min.
rör ner osten.
blanda äggula eller ett söndervispat ägg med grädde eller mjölk, rör ner det i såsen.
smaka ev av med lite salt och peppar.
häll såsen över grönsakerna och gratinera.
med varma grönsaker: övre delen av ugnen i 250 grader tills rätten är genomhet och ytan fått färg 10 min.
med kalla grönsaker: mitten av ugnen 225 grader tills rätten är genomhet och ytan fått färg 20-25 min.
1 1/2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl grönsaksspad+mjölk (3%)
1-1 1/2 dl riven lagrad ost
1 äggula eller 1 ägg
1/2 dl grädde eller mjölk (3%)
(salt,peppar)
smält smör i en kastrull, rör ner mjölet.
späd med grönsaksspad och mjölk, lite i taget om det är varmt spad.
koka upp under omrörning och koka 3-4 min.
rör ner osten.
blanda äggula eller ett söndervispat ägg med grädde eller mjölk, rör ner det i såsen.
smaka ev av med lite salt och peppar.
häll såsen över grönsakerna och gratinera.
med varma grönsaker: övre delen av ugnen i 250 grader tills rätten är genomhet och ytan fått färg 10 min.
med kalla grönsaker: mitten av ugnen 225 grader tills rätten är genomhet och ytan fått färg 20-25 min.
Kommentarer
Trackback