Ugnsomelett med sparris - eller svampstuvning

För 4 personer.
Typisk smörgåsbordsrätt.
Tänk på att koka upp mjölken först så blir inte omeletten blåsig.

Ingredienser

Omelett:
4 dl Mjölk
4 ägg
1/2 tsk salt

Sparrisstuvning:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vätska (grädde-mjölk-spad från sparrisen)
1/2 tsk salt
Vitpeppar
Socker
4 msk hackad persilja
1 burk vit sparris

Svampstuving:
200 g färska champinjoner eller kantareller eller 1 burk (ca 200 g) svamp
Smör till stekning
2 ½ msk vetemjöl
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
3 dl grädde eller gräddmjölk
Lite soja

Gör så här

Koka upp mjölken, annars blir omeletten blåsig.
Vispa upp äggen lätt. Sätt till salt och den avsvalnade mjölken.
(För att få en extra luftig omelett kan man skilja på gulor och vitor och vispa upp vitorna till hårt skum. Blanda försiktigt med övriga äggsmeten.)

Häll smeten i en smord, ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter i 200 grader.

Servera med t.ex. sparrisstuvning:
Fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och koka under omrörning ca 5 minuter.
Tillsätt sparris och persilja.
Smaka av med salt, socker och peppar.

Eller svampstuvning:
Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar.
Häll av spadet från svamp i burk.
Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.
Strö över mjöl över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Koka sedan på svag värme 10-15 minuter. Tillsätt salt, soja och vitpeppar. Smaka av.

kommentar: Vi gjorde en sparrisomelett.
Tyckte dock att det blev så mkt stuvning så vi borde ha dubblat omelett receptet.
Annars helt perfekt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0