Helstekt oxfile med potatisgratäng haricots verts och rödvinssås
600 g | oxfilé |
---|---|
1 kg | potatis |
1 st | gul lök, tunnt skivad |
2 st | vitlöksklyftor, pressade |
3 dl | vispgrädde |
3 dl | standardmjölk |
1 tsk | timjan |
1 nypa | salt |
1 nypa | peppar |
2 dl | gratängost |
1 paket | rödvinssås |
200 g | haricots verts |
0,5 st | schalottenlök, finhackad |
Tillagning
- Koka upp grädde och mjölk, tillsätt potatis, lök, vitlök, timjan, salt och peppar. Sjud potatisen 10-15 minuter tills den blir mjuk och häll sedan över till eldfast form. Så här långt kan man förbereda innan.
- Toppa med gratängosten och gratinera 30-40 minuter på 175 grader.
- Salta och peppra den hela köttbiten väl. Stek köttet runt om i het panna med smör.
- Stek köttet färdigt i ugn på 175 grader. Stek med termometer för perfekt resultat – rare 40 grader, medium 55 grader, well done 65 grader.
- Koka haricots verts i saltat vatten 5 minuter, häll av vattnet, lägg i en klick smör och schalottenlöken.
- Servera oxfilén i skivor med gratäng, rödvinssås och haricots verts.
Såååå gott!!
Kommentarer
Trackback